Aktif Öğrenci: Yeni kayıt veya kayıt yenileme işlemini yaptıran öğrencidir.
Beklemeli Öğrenci: En az iki dönem üst üste kaydını yenilemeyen öğrencidir. Kayıt yenilemeyen öğrenciler dönem sınavlarına katılamaz ve öğrencilik haklarından da yararlanamazlar.
Tasdiknameli Öğrenci: Tasdiknamesini Açık Öğretim Ortaokulundan alarak ayrılan öğrencinin öğrencilik durumu.
İntibak: Evrakları ile başvuran adayın halk eğitimi müdürlüğünce kaydının alınması, veri girişinin yapılması ve öğrencinin aktif hale getirilmesidir.
Kayıt Yenileme: Açık öğretim kurumlarında kayıtlı öğrencilerin çalışma takviminde belirtilen tarihlerde yaptırdıkları kayıt işlemidir.
Ders Seçme: Kayıt yenileten veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerin sınava girebilmeleri için dersler arasında tercih yapma işlemidir.
Dönem: Çalışma takviminde belirtilen, bir eğitim ve öğretim yılını bölümlere ayıran, kayıt işlemleri ile sınavların yapıldığı, kayıt işlemlerinin başladığı tarihten bir sonraki sınav döneminin kayıt işlemlerinin başladığı tarihe kadar geçen süredir.
Dönem Sınavı: Dönem sonunda yapılan sınavdır.
Oturum: Sınavlarına girilecek derslerin sınavların yapıldığı güne göre sabah ve öğleden sonra yerleştirilmesine denir. Bir oturumda en fazla altı dersten sınava girilebilir.
Yedek Salon: Sınav yerleri belli olup internette yayınlandıktan sonra zorunlu nedenlerle ( Askerlik, tayin...) yayınlanan sınav merkezinde sınava giremeyecek olan öğrencilerin bulundukları merkezdeki sınav salonlarında sınava girebilmelerinin sağlanması.
e-Sınav: Basılı evrak kullanılmaksızın sınav uygulama ve değerlendirilmesine ilişkin her türlü işlemin elektronik ortamda bilgisayar aracılığıyla yapıldığı sınavdır.
Ortalamayla Geçilen Ders: Bulunulan sınıfta başarısız en fazla 2 dersin, Türkçe dersi başarılı olmak kaydıyla (70 puan) ve o sınıfa ait Yıl Sonu Başarı Puan ortalamasının 50,00 ve üzerinde olması durumunda söz konusu başarısız ders/derslerin başarılı sayılması
Kopya Analizi: Sınav sonrası değerlendirme işlemlerinde öğrencinin sınava girdiği salondaki diğer adayların cevap kağıtlarının çeşitli tekniklerle ikili ve toplu olarak karşılaştırılarak kopya çekilip çekilmediğinin tespit edilmesi.
Tamamlama belgesi: Açık Öğretim Ortaokulunu bitiren öğrencilere verilen belgedir. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerinden ya da e-Devlet sisteminden alınabilir.